De notities en links bij deze aflevering vind je hier https://decideforimpact.com/show369-samen-verder-sneller-mark-vletter/
Vandaag het gesprek met Mark Vletter.
Mark is een rebel met een goed doel en oprichter van Voys & Devhouse Spindle. De business to business bedrijven zijn actief in de internet- en telecomsector en behoren al jaren tot de snelstgroeiende technologiebedrijven van Europa.
Gelijkwaardigheid vormt binnen de organisaties de rode draad. Die gelijkwaardigheid komt onder andere tot uiting in de manier van organiseren; alle bedrijven werken zonder management en functies en zijn daarmee volledig zelfsturend.
De technologie die bij de bedrijven wordt ontwikkeld is beschikbaar onder open source licentie. Ook wordt er actief bijgedragen aan projecten die de standaard vormen voor open communicatie en door miljoenen bedrijven over de hele wereld worden gebruikt. Met 48percent.org proberen de bedrijven mensen die nog niet zijn aangesloten voorzien van toegang tot communicatie.
Laten we beginnen…
In gesprek met Mark leerde ik:
- Alleen ga je snel, samen kom je ver, maar hij heeft ontdekt dat je samen ook sneller gaat.
- 1% van de omzet gaat naar de stichting 48percent
- 48percent houdt zich bezig met het faciliteren van connectiviteit en internet connecties op plekken waar dat niet is.
- Ze concentreren zich daarbij op betaalbare toegang tot connectiviteit, je wilt dat digitale geletterdheid hoog genoeg is om dit toegang te gebruiken en ze willen dat mensen dat op een veilige en private manier kunnen doen. Ze ondersteunen daarbij lokalen initiatieven.
- Na zijn bezoek aan Haïti heeft Mark lang overwogen om een stichting te starten voor connectiviteit in zo’n regio, maar een stichting is altijd op zoek naar geld.
- Waar heb je de meeste impact? Simpel voorbeeld 1 euro hier is lokaal some wel vier keer zoveel waard. Dus beter hier verdienen en daar financieel en met kennis ondersteunen via lokale initiatieven.
- De software van Voys is volledig open source.
- Het bedrijf is niet alleen van Mark, hij is een van de schakels die het toevallig heeft opgericht. Iedereen draagt bij aan het bedrijf, de medewerkers en ook de klanten.
- Klanten kiezen primair voor Voys omdat ze een probleem van de klant oplossen, ze zorgen ervoor dat ze telefonisch bereikbaar zijn.
- Veel bedrijven overschatten de why (Simon Sinek), mensen komen bij je vanwege de what. Dat heeft voor heel veel mensen al genoeg waarde.
- We krijgen de klanten en medewerkers die we verdienen.
- Een bedrijfscultuur is het gedrag. Welke gedrag vinden we leuk en gaan we akkoord met elkaar.
- Het besluitvormingsmodel heeft 4 elementen: hoe zeker ben je over iets, hoe urgent is het, kan ik terugkomen op de beslissing, en wat is de impact van de beslissing. Helpt mensen om snel besluiten te nemen en in actie te komen.
- De bouwen, meten en leren loop.
- Kan ik terugkomen op beslissingen is heel waardevol gebleken.
- Het werkelijk leren zit in de reflectie op het proces.
- Matt Mullenweg (Automattic – WordPress.com) noemt de motivatie achter de genomen beslissingen hun grootste bedrijfswaarde.
- Zelfsturing kan zo goed worden toegepast door het internet.
- Het internet heeft vier dingen gedaan: informatie platgeslagen (het delen van informatie heeft waarde gekregen), communicatie platgeslagen, publicatie en distributie gedemocratiseerd.
- De machtposities van bedrijven als Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google die mag kleiner. Dit mag in Europa beter gereguleerd worden.
- Groeien als doel niet gezond, maar economische groei als resultaat heel mooi.
- Je bedrijf bestaat in de maatschappelijke omgeving waarin zij opereert, dat weer bestaat in de ecologie waar we allemaal deel van uitmaken.
- Het econimische model valt in elkaar als je de werkelijke prijs berekend van een boek als Alleen maar bazen.
- Een regeneratief bedrijf is ingewikkeld in de huidige omgeving.
- Vier niveau’s van zelfsturing: een manager, zelf management, zelf vormgeven, zelfsturing.
- Vanaf 25 medewerkers ontstaat de behoefte van het formaliseren van wie is waar verantwoordelijk voor.
- Succes is het geluk steeds dichterbij jezelf te vinden.
- Waar laat het bedrijf aan na bij steward ownership. Hij zou graag de maatschappij, de mensen die er werken en de klant stewards maken.
- We hebben drie typen werk: echt werk, nepbanen (hier mee stoppen), en kenniswerk. Kenniswerk kun je niet meten in productiviteit.
- Je mag dit leven een keer oefenen, doe het dan goed en stop met nepbanen.
- Dat je meer uren moet maken om productiever te zijn is een van de grootste misverstanden van de moderne tijd.
- Dat we niet leren hoe we digitaal fit zijn en een betere kenniswerker worden is misschien wel de grootste kapitaalvernietiging.
- Het is absurd dat mensen die iets toevoegen, belasten en de mensen die ern iets voor hebben gedaan, niet belasten. Belasting op vermogen invoeren, zo snel mogelijk.
- Als je ‘ze’ niet hier wilt hebben (vluchtelingen), dan moet je er daar voor betalen.