Het krijgen van een kind zet je wereld op zijn kop. En al helemaal als die wereld zélf steeds instabieler wordt. Voor schrijver en socioloog Ruben Jacobs werd de klimaatcrisis door de geboorte van zijn zoontje Felix nog indringender. Was het wel zo slim om een nieuw kind op de wereld te zetten? Wat moet hij zijn zoon straks vertellen? En hoe houd je hoop wanneer de toekomst zo hopeloos lijkt?
In zijn boek ‘De eeuw van Felix’ gaat Ruben op zoek naar antwoorden op die vragen. Hij neemt de lezer mee langs klimaatdenkers en klimaatinitiatieven en schuwt ook het persoonlijke verhaal niet. Ook in ons gesprek voor deze podcast nam hij me mee met zijn twijfels, onzekerheden en overpeinzingen.
Van náást de barricaden staan bij Extinction Rebellion tot het aansluiten bij burgerinitiatieven zoals een zorgtuin, een lokale voedselgemeenschap en Fossielvrij Onderwijs: Ruben realiseerde zich al gauw dat hoop meer is dan simpelweg optimisme voor een betere toekomst. Hoop betekent dat je iets moet dóen. Dat je in actie moet komen om zo het vuurtje te verspreiden.
‘We zijn ontzettend traag in het veranderen van dingen. Op alle vlakken loopt het vast en daar dreig je wel fatalistisch van te worden. Zeker als je bedenkt dat uit het laatste IPCC-rapport blijkt dat die 1.5 graad opwarming al een gepasseerd station is. Maar het heeft wél zin om wat te doen, want elke tiende graad minder is er eentje. En dat betekent minder lijden. We moeten dus niet gaan zitten wachten op een wonder, maar in actie komen. Doorzetten, zelfs als we niet zeker zijn van de uitkomst.’
In deze podcast ontdek je:
Ook ontdek je:
Tip! Behoefte om jezelf onder te dompelen in het overweldigende gevoel van de natuur? Beluister dan Become ocean van de componist John Luther Adams. Prachtig en onheilspellend, zegt Ruben, net zoals de wereld op dit moment is.
Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/
Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl