In deze aflevering vertellen we over de interessante punten uit het boek Blitzscaling en onze kanttekeningen. Reid Hoffman heeft een vrij Amerikaanse bril op die ook nog eens optimistisch is gekleurd over de bedrijven waarin het investeringsbedrijf Greylock, waar Hoffman partner is, geld heeft geïnvesteerd. Het is een waardevol boek voor bedrijven die willen groeien met een positieve impact maken wanneer je door die kanttekeningen heen kunt kijken.
De volledige show notes vind je hier https://ernohannink.nl/blitzscaling-boekencast-afl-17/
Het boek Blitzscaling is geschreven door Reid Hoffman, lid van de Paypal mafia (Wikipedia), mede-oprichter van onder andere LinkedIn en vroege investeerder in vele bekende bedrijven waaronder Facebook. Waar ik hem van ken is vooral zijn podcast Masters of Scale, erg mooi gemaakt.
De structuur van het boek bestaat uit zes blokken:
Bij blitzscaling gaat het om de overweldigende snelheid waarmee je de markt verrast. Je geeft voorrang aan snelheid boven efficiency bij continue onzekerheid.
Dit boek is gebouwd op de Angelsaksische gedachten. Je wilt de grootste worden in de markt voor alle winst, voordat een ander bedrijf de grootste wordt. Ondernemen is een gevecht dat vooral verliezers kent. Alleen de grootste overleeft.
Hoffman wil de principes van Blitzscaling delen met zoveel mogelijk ondernemers omdat hij gelooft dat meer bedrijven harder moeten groeien, want dat levert veel goeds op. Zo gaf hij les op een universiteit Stanford over dit onderwerp met verschillende ondernemers van snelgroeiende bedrijven als gastspreker (kijk de lessen via YouTube). Daarnaast haalt hij in het boek veel bekende ondernemers aan die ook in zijn podcast zitten.
Voorbeelden van blitzscale bedrijven:
Naast deze bedrijven noemt Hoffman Obama als voorbeeld uit de politiek, hoe hij in hoog tempo veel vrijwilligers kreeg en hiermee veel donaties en uiteindelijk de winst in de verkiezing. Verder voorbeelden uit de goede doelen omgeving zoals, Kahn Academy, Charity Water en Dress For Success
Lastig in dit boek vind ik de focus op groei, ten koste van enorm veel. Zo wordt regelmatig genoemd dat je mensen moet vervangen wanneer het niet meer past.
Venture capital, durfkapitaal, is cruciaal voor dit groeimodel. Investeerders die in deze extreme groei investeren geloven in de toekomst en verwachten dat dit later 1000x zoveel oplevert. Dat betekent dat er ook wordt geïnvesteerd in heel veel bedrijven die ook snel willen groeien maar het niet redden. Blitzscaling is een model vol risico’s.
Vijf fases van blitzscaling (bedrijfsgroei)
Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn: