De notities bij deze aflevering vind je hier https://decideforimpact.com/je-bent-al-genoeg-boekencast-afl-68/
In deze aflevering hebben we het over het boek Je bent al genoeg. Een boek dat prettig en snel wegleest. Dit heeft er onder andere mee te maken dat op de onderdelen die je mentaal gezond houden diepgang mist. In het laatste deel missen we dat het echte probleem niet wordt aangekaart en om daar een oplossing voor aan te dragen. Er wordt vooral gesleuteld aan de mens. Wat houdt ons tegen om de gestoorde wereld weer wat humaner te maken?
De ondertitel van het boek van Thijs Launspach is, Mentaal gezond in een gestoorde wereld.
Thijs is psycholoog en dat verklaart zijn voorliefde voor dit onderwerp en ook de voorstellen in het laatste deel van het boek. Hij schrijft columns en geeft les aan The School of Life. Zijn vorige boek was Fokking druk, waarvan er meer dan 35.000 stuks werden verkocht.
Het is een toegankelijk boek, dat lekker weg leest, met veel persoonlijke ervaringen.
Het boek bestaat uit drie delen:
Wat is mentale gezondheid? Het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Niemand is altijd volledig mentaal gezond is de conclusie van Thijs.
Het is oké om niet altijd oké te zijn.
Opvallende lessen uit het boek voor mij:In het derde deel hebben we gemist dat Thijs een lans breekt voor een andere economie. Hoe we ons voelen, ons geluk, onze gezondheid, wat we verdienen, heeft voor het overgrote deel te maken met waar onze wieg stond.
Wat als de overheid die omstandigheden verbeterd, met goede scholing, gratis kinderopvang, betaalbare gezondheidszorg, betaalbare woningen en een goed minimum loon? Dit zijn allemaal elementen die voor mensen aan de onder kant van de maatschappij voor veel stress zorgen. Die stress kunnen wegnemen met een andere politieke koers, weg van de marktwerking en de gedachte dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluk.
Beluister hier ons gesprek over het boek Je bent al genoeg van Thijs Launspach. We zijn kritisch op dit boek, al is het een goed leesbare introductie voor de mensen die de wereld als gestoord ervaart. Het mist diepgang voor de mensen die een verandering willen realiseren.