Join Ads Marketplace to earn through podcast sponsorships.
Manage your ads with dynamic ad insertion capability.
Monetize with Apple Podcasts Subscriptions via Podbean.
Earn rewards and recurring income from Fan Club membership.
Get the answers and support you need.
Resources and guides to launch, grow, and monetize podcast.
Stay updated with the latest podcasting tips and trends.
Check out our newest and recently released features!
Podcast interviews, best practices, and helpful tips.
The step-by-step guide to start your own podcast.
Create the best live podcast and engage your audience.
Tips on making the decision to monetize your podcast.
The best ways to get more eyes and ears on your podcast.
Everything you need to know about podcast advertising.
The ultimate guide to recording a podcast on your phone.
Steps to set up and use group recording in the Podbean app.
Join Ads Marketplace to earn through podcast sponsorships.
Manage your ads with dynamic ad insertion capability.
Monetize with Apple Podcasts Subscriptions via Podbean.
Earn rewards and recurring income from Fan Club membership.
Get the answers and support you need.
Resources and guides to launch, grow, and monetize podcast.
Stay updated with the latest podcasting tips and trends.
Check out our newest and recently released features!
Podcast interviews, best practices, and helpful tips.
The step-by-step guide to start your own podcast.
Create the best live podcast and engage your audience.
Tips on making the decision to monetize your podcast.
The best ways to get more eyes and ears on your podcast.
Everything you need to know about podcast advertising.
The ultimate guide to recording a podcast on your phone.
Steps to set up and use group recording in the Podbean app.
کتاب صوتی انسان خردمند: تاریخ مختصر بشر📚یووال نوح هراری
Sapiens: A Brief History of Humankind
یووال نوح هراری
با صدای فرهاد ارکانی
https://t.me/farhad_arkani
انسان خردمند: تاریخ مختصر بشر کتابی است که در سال ۲۰۱۴ به زبان انگلیسی منتشر شد. ترجمه فارسی این کتاب را نشر نو باترجمه نیک گرگین در سال ۱۳۹۶ منتشر کرد و بلافاصله هم مورد توجه قرار گرفت و طرفداران بسیار زیادی پیدا کرد به طوری که خیلی سریع چاپ یازدهم آن در سال ۱۳۹۷ به چاپ رسید.
مطالعه این کتاب از منظر تکامل مغز بشر و فاصله گرفتن از خزندگان (مغز خزندگانی) و در نهایت تشکیل قشر مغز و دستگاه لیمبیک که مسئول کنترل احساسات و عواطف و حافظه بشر است، میتواند مفید باشد.
هراری از کتاب اسلحه میکروب و فولاد (۱۹۹۷) به عنوان یکی از منابع الهام بخش خود نام
میبرد که نشان داد «میشود سوالهای بزرگ پرسید، و به صورت علمی به آنها پاسخ داد». باراک اوباما و بیل گیتس دیگران خواندن این کتاب را توصیه کردهاند.
کتاب انسان خردمند، تاریخ انسان را از زمان فراگشت انسان باستان در عصر سنگ تا قرن بیستویکم مرور میکند.
تقسیمبندی تاریخ و موقعیت انسان خردمند
هراری تاریخ را به چهار بخش تقسیم میکند؛
بحث اصلی هراری این است که انسانهای خردمند به این دلیل بر جهان حاکم شدهاند که تنها حیوانی هستند که میتوانند در تعداد بالا با انعطاف بالایی همکاری کنند. ۱۰۰ هزار سال پیش انسان خردمند به عنوان موجود ناچیزی بین سایر موجودات در حیطه طبیعت زندگی میکرد و تاثیرش بر طبیعت بیشتر از جانوران دیگر نبود. اما در درجه اول پارهای تحولات زیستی، مانند تغییرات بدنی برای تطابق با محیط زیست و تغییرات دیگری مثل کشف آتش، ساختن ابزارهای سنگی و… انسانها را با چنین سرعتی به رأس هرم جانداران فرستاد که حس غلبه جویی بر محیط زیست و سایر موجودات، او را بسیار بیرحم و تهاجمی و خطرناک کرده است. هراری استدلال میکند که انسانهای ماقبل تاریخ ممکن است مرتکب یک نسلکشی عظیم شده باشند که به انقضای گونههای دیگر انسان منجر شده است.
فهرست کتاب انسان خردمند
در بخش اول در مورد این عناوین خواهید خواند:
بخش دوم با عنوان انقلاب کشاورزی:
بخش سوم با عنوان وحدت بشر:
بخش چهارم شامل عناوین زیر است:
اینها عناوین ۴ بخش اصلی کتاب هستند که با نگاهی به این فهرست میتوانید گستردگی موضوعات و کامل بودن کتاب مطرح شده را ببینید. در ادامه این چهار فصل بخشی با عنوان یادداشتها و نمایه نیز به چشم میخورد.
کتاب علاوه بر بخشهای اصلی خود، یک گاه شمار تاریخی هم دارد که از ۱۳ و نیم میلیارد سال پیش شروع شده و تا آینده میرسد.
انقلابهای نجات دهنده انسان خردمند
اولین انقلابی که با عنوان انقلاب شناختی در این کتاب به آن اشاره شده است انقلابی است که حدود ۷۰ هزار سال پیش در گونه هوموساپین یعنی انسان خردمند اتفاق افتاده است و باعث درک بیشتر نسبت به محیط اطراف شده. انسان خردمند با دست پیدا کردن به این شناخت توانسته از قدرت فکر و خیال پردازی استفاده کند و با صحبت کردن درباره آنها، افراد بیشتری را در دستههای بزرگ برای مقابله با گونههای انسانی دیگر دور هم جمع کند.
دومین انقلاب، انقلاب کشاورزی است که حدود ۱۱ هزار سال پیش اتفاق افتاد که انسانها را از شکار کردن و جابجاییهای مداوم با کاشت محصول و پرورش حیوانات آشنا و تبدیل به یکجا نشینی کرد. با این تغییرات میزان غذا بیشتر و جمعیت انسانها بیشتر شد.
انقلاب سوم حدود ۵۰۰سال پیش اتفاق افتاد که یک انقلاب علمی، صنعتی، اطلاعاتی، بیوتکنولوژیکی بود که زندگی بشر را به شکل زندگی امروزی درآورد. به شکلی که امروز میتوان از انسانهای نامیرا و سایبرگهایی صحبت کرد که تا چندین سال پیش فقط و فقط موضوع فیلمهای تخیلی بودند.
متن این کتاب تنها محدود به این دو انقلاب نیست. در بخشهایی دیگر به تحولات بزرگی که در زندگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی انسان اتفاق افتاده است اشاره میکند. اتفاقهایی مثل گسترش زبان که باعث شکل گیری فرهنگ شد، به وجود آمدن مذهب که باعث ایجاد اعتقاد به تک خدایی و چند خدایی و شکل گیری مذاهب دیگر، به وجود آمدن مفهوم پول، اعتبار و اقتصاد که باعث ایجاد و شکل گیری امپراتوریهای بزرگ و ظهور کاپیتالیسم شد.
این کتاب مرجع خوبی برای گرفتن پاسخ سوالاتی است که ذهن هر آدمی را به خود مشغول میکند. پاسخ این سوالات کاملا صریح و گاهی غافلگیر کننده است.
در بخشی از کتاب میخوانید:
«پیدایش کشاورزی پدیدهای بسیار تدریجی بود که صدها و هزاران سال به درازا کشیده… وقتی انسان جنگلها و بیشهها را میسوزاند این هم به رشد گندم کمک میکرد. این انسان نبود که گندم را اهلی کرد بلکه این گندم بود که انسان را اهلی کرد. چون طبق اصول تکاملی، موفقیت یک گونه گیاهی و جانوری در افزایش تعداد آن است و گندم نیز چند هزار سال پیش یک گونه محدود بود که به طور وحشی در مناطق بسیار کمی میرویید اما به لطف انقلاب کشاورزی امروزه میلیونها هکتار از اراضی در کره زمین محل رشد این گونه گیاهی شده است.»
بعد از انقلاب کشاورزی چه بر سر انسان خردمند آمد؟
تغییرات همیشه زندگی را آسانتر نمیکند و در این کتاب متوجه این موضوع خواهید شد که انقلاب کشاورزی اگرچه جمعیت بشر را بیشتر کرد و دسترسی به غذا آسانتر شد اما زندگی او را دشوارتر کرد. این انقلاب در کنار همه امکاناتی که در دسترس مردم گذاشته بود اما خطر قحطی، بیماری مسری و ناامنی، نسل بشر را تهدید میکرد.
انسانها برای ادامه حیات و به این خاطر که دچار خطراتی مانند قحطی و… نشوند مجبور بود بیشتر کار کنند و زندگی دشوارتری نسبت به دوران شکارگری و خوراک جویی داشته باشند.
در بخشهای دیگر کتاب، هراری به زندگی مدرن بشر میپردازد و میگوید که «ژن انسانی قبل از اتفاق افتادن انقلاب کشاورزی شکل گرفته و تکامل پیدا کرده و بعد از از این اتفاق هر تغییری که در زندگی بشر رخ داد با ذات و طبیعت او هماهنگی نداشت.»
به طور مثال ما در عصر تکنولوژی زندگی میکنیم. بسیاری معتقدند که علم و تکنولوژی پاسخ تمام مسائل ما را دارد. فقط باید برای دانشمندان و متخصصان عرصه عمل را فراهم کنیم تا آنها بهشت را در همین جا، در زمین، برای ما تدارک ببینند. … یک زیست شناس را در نظر بگیرید که در جستجوی درک سیستم دفاعی بدن است، به آزمایشگاه و لولههای آزمایش و میکروسکوپهای الکترونی نیاز خواهد داشت. این زیست شناس در هر مرحله که پشت سر میگذارد در پی شکل دادن به بازارهای اعتباری است. باید کامپیوتر بخرد، بانکهای عظیم اطلاعاتی به وجود بیاورد و… اینها اتفاقاتی است که سرمایه داری به عنوان یک سبک زندگی در ذهن ما قرار داده است تا بیشتر از قبل پیشرفت داشته باشیم.
آدم، ارباب جهان
تاریخ بشر از اولین انسانها گرفته تا نقاط تحول بنیادین انقلابهای کشاورزی، انقلابهای شناختی و علمی بازهای است که توسط دکتر هراری در این کتاب مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. اگر تا به حال از خودتان پرسیدهاید که: «اگر من فلان ژن از اجدادم را نداشتم میتوانستم آدم خوشحالتر و سعادتمندتری باشم؟ یا اینکه چطور میتوانم بر نسلها و قرنهای آینده تاثیرگذار باشم؟» دکتر هراری با استفاده از علوم مردم شناسی، دیرینه شناسی، زیست شناسی و اقتصاد، دراین کتاب عنوان میکند که چگونه فراز و نشیبهای تاریخ، جوامع بشری، حیوانات و گیاهان پیرامون و حتی افکار و شخصیتهای ما را شکل داده است.
زبان عامل موفقیت آدمی
یکی از عواملی که باعث موفقیت انسان خردمند شد زبان منحصر به فرد بود.
«همه حیوانات نوعی زبان دارند. حتی حشراتی مثل زنبور و مورچه نیز میتوانند با شیوه پیچیده خاص خود با هم رابطه برقرار کنند و محل غذا را به همدیگر اطلاع دهند.»
اگرچه زبان عاملی اساسی در پیشرفت انسان بود اما کافی نبود:
«سر این کار احتمالا در شکل گیری قدرت تخیل بود. تعداد زیادی از افراد غریبه و ناآشنا، با اعتقاد به اسطورههای مشترک، میتوانند با موفقیت با هم همکاری کنند. … دو کاتولیک که هرگز یکدیگر را ندیدهاند میتوانند در کنار هم به جنگ صلیبی بروند… چرا که معتقدند خدا در قالب انسان تجسد یافت و اجازه داد به صلیبش بکشند تا ما را از بار گناه برهاند. دو نفر صرب که اصلا یکدیگر را نمیشناسند ممکن است جانشان را برای یکدیگر به خطر اندازند زیرا هر دو به وجود ملت صرب و سرزمین صرب اعتقاد دارند.»
اسطورههای مشترک با توانایی ایجاد واقعیتهایی خیالی قانونها، مثل حقوق بشر، پول، ملت، باعث همکاری گروههای بزرگ بیشتری میشوند. همانطور که در سطرهای بالایی اشاره شد این اتفاق ناشی از انتخاب سرمایه داری به عنوان یک سبک زندگی است. در کتاب «انسان خردمند» نوشته دکتر هراری داستان به وجود آمدن این اسطورههای مشترک به واسطه پول، انقلاب کشاورزی، انقلاب علمی و صنعتی، امپراتوریها، ادیان، خط، عدالت، سرمایهداری، معنای زندگی و تاریخ خوشبختی و فرجام انسان خردمند به شکل بسیار جذاب روایت شده است.
Sapiens: A Brief History of Humankind (Hebrew: קיצור תולדות האנושות, [Ḳitsur toldot ha-enoshut]) is a book by Yuval Noah Harari, first published in Hebrew in Israel in 2011 based on a series of lectures Harari taught at The Hebrew University of Jerusalem, and in English in 2014.[1][2] The book, focusing on Homo sapiens, surveys the history of humankind, starting from the Stone Age and going up to the twenty-first century. The account is situated within a framework that intersects the natural sciences with the social sciences.
The book has gathered mixed reviews. While it was positively received by the general public, scholars with relevant subject matter expertise have been very critical of its scientific and historical claims.
Summary[edit]
Harari's work situates its account of human history within a framework: he sees the natural sciences as setting the limits of possibility for human activity and sees the social sciences as shaping what happens within those bounds. The academic discipline of history is the account of cultural change.
Harari surveys the history of humankind from the Stone Age up to the 21st century, focusing on Homo sapiens. He divides the history of Sapiens into four major parts:[3]
Afterword:
The Animal that Became a God
We have mastered our surroundings, increased food production, built cities, established empires and created far-flung trade networks. But did we decrease the amount of suffering in the world? Time and again, massive increases in human power did not necessarily improve the well-being of individual Sapiens, and usually caused immense misery to other animals.
In the last few decades we have at least made some real progress as far as the human condition is concerned, with the reduction of famine, plague and war. Yet the situation of other animals is deteriorating more rapidly than ever before, and the improvement in the lot of humanity is too recent and fragile to be certain of.
Sapiens Afterword at p. 415
Harari's main argument is that Sapiens came to dominate the world because it is the only animal that can cooperate flexibly in large numbers. He argues that prehistoric Sapiens were a key cause of the extinction of other human species such as the Neanderthals and numerous other megafauna. He further argues that the ability of Sapiens to cooperate in large numbers arises from its unique capacity to believe in things existing purely in the imagination, such as gods, nations, money and human rights. He argues that these beliefs give rise to discrimination – whether racial, sexual or political - and it is potentially impossible to have a completely unbiased society. Harari claims that all large-scale human cooperation systems – including religions, political structures, trade networks and legal institutions – owe their emergence to Sapiens' distinctive cognitive capacity for fiction.[4] Accordingly, Harari regards money as a system of mutual trust and sees political and economic systems as more or less identical with religions.
Harari's key claim regarding the Agricultural Revolution is that while it promoted population growth for Sapiens and co-evolving species like wheat and cows, it made the lives of most individuals (and animals) worse than they had been when Sapiens were mostly hunter-gatherers, since their diet and daily lives became significantly less varied. Humans' violent treatment of other animals is a theme that runs throughout the book.
In discussing the unification of humankind, Harari argues that over its history, the trend for Sapiens has increasingly been towards political and economic interdependence. For centuries, the majority of humans lived in empires, and capitalist globalization is effectively producing one, global empire. Harari argues that money, empires, and universal religions are the principal drivers of this process.
Harari sees the Scientific Revolution as founded on innovation in European thought, whereby elites became willing to admit to, and hence to try to remedy, their ignorance. He sees this as one driver of early modern European imperialism and of the current convergence of human cultures. Harari also emphasizes the lack of research into the history of happiness, positing that people today are not significantly happier than in past eras.[5] He concludes by considering how modern technology may soon end the species as we know it, as it ushers in genetic engineering, immortality, and non-organic life. Humans have, in Harari's chosen metaphor, become gods: they can create species.
Harari cites Jared Diamond's Guns, Germs, and Steel (1997) as one of the greatest inspirations for the book by showing that it was possible to "ask very big questions and answer them scientifically".[6]
Reception[edit]
Popular reception[edit]
First published in Hebrew in 2011, the book was released in English in 2015 and has since been translated into 65 languages.[7] It made The New York Times best-seller list, appearing for 182 weeks (as of May 2022) including 96 consecutive weeks.[8][9] It won the National Library of China's Wenjin Book Award for the best book published in 2014.[10][11] Writing four years after its English-language publication, Alex Preston wrote in The Guardian that Sapiens had become a "publishing phenomenon" with "wild success" symptomatic of a broader trend toward "intelligent, challenging nonfiction, often books that are several years old".[12] Concurrently, The Guardian listed the book as among the ten "best brainy books of the decade".[13] The Royal Society of Biologists in the UK shortlisted the book in its 2015 Book Awards.[14] Bill Gates ranked Sapiens among his ten favorite books,[15] and Mark Zuckerberg also recommended it.[16] Kirkus Reviews awarded a star to the book, noting that it is "the great debates of history aired out with satisfying vigor".[17] The British daily The Times also gave the book a rave review, quoting that "Sapiens is the kind of book that sweeps cobwebs out of your brain" and that it is "mind-thrilling".[18] The Sydney Morning Herald described the book as "always engaging and often provocative".[19]
In 2015 the Israel Museum in Jerusalem created a special, temporary exhibit based on the book, using archeological and artistic displays to demonstrate the main themes found in the book. The exhibit ran from May until December 2015.[20]
Scholarly reception[edit]
Anthropologist Christopher Robert Hallpike reviewed the book and did not find any "serious contribution to knowledge". Hallpike suggested that "...whenever his facts are broadly correct they are not new, and whenever he tries to strike out on his own he often gets things wrong, sometimes seriously". He considered it an infotainment publishing event offering a "wild intellectual ride across the landscape of history, dotted with sensational displays of speculation, and ending with blood-curdling predictions about human destiny."[21]
Science journalist Charles C. Mann concluded in The Wall Street Journal, "There's a whiff of dorm-room bull sessions about the author's stimulating but often unsourced assertions."[22]
Reviewing the book in The Washington Post, evolutionary anthropologist Avi Tuschman points out problems stemming from the contradiction between Harari's "freethinking scientific mind" and his "fuzzier worldview hobbled by political correctness", but nonetheless wrote that "Harari's book is important reading for serious-minded, self-reflective sapiens."[23]
Reviewing the book in The Guardian, philosopher Galen Strawson concluded that, among several other problems, "Much of Sapiens is extremely interesting, and it is often well expressed. As one reads on, however, the attractive features of the book are overwhelmed by carelessness, exaggeration and sensationalism". He specifically mentions how the author ignores happiness studies, that his claims of the "opening of a gap between the tenets of liberal humanism and the latest findings of the life sciences" is silly and deplores how the author, once again, transforms Adam Smith into the apostle of greed.[24]
John Sexton, then a graduate student in the Committee on Social Thought from the University of Chicago,[25] concluded that "The book is fundamentally unserious and undeserving of the wide acclaim and attention it has been receiving".[26]
Bibliographic details[edit]
The original Hebrew publication was first issued in 2011 as קיצור תולדות האנושות [Ḳitsur toldot ha-enoshut], which translates into A Brief History of Humankind.
A 2012 English translation was self-published with the title From Animals Into Gods. The English translation was published in 2015 as Sapiens: A Brief History of Humankind, "translated by the author with the help of John Purcell and Haim Watzman", simultaneously in London by Harvill Secker ISBN 978-1846558238 (hardback), ISBN 978-1846558245 (trade paperback)[27] and in Canada by Signal (ISBN 978-0-7710-3850-1 (bound), ISBN 978-0-7710-3852-5 (html)). It was then republished in London by Vintage Books in 2015 (ISBN 978-0099590088 (paperback)).
In 2020 the first volume of the graphic novel version of the book was published simultaneously in several languages, with the title Sapiens: A Graphic History, Volume 1: The Birth of Humankind. It is credited as coauthored by Harari and David Vandermeulen, with adaptation and illustrations by Daniel Casanave. The second volume Sapiens: A Graphic History, Volume 2: The Pillars of Civilization was published in October 2021.
See also[edit]
Wikiquote has quotations related to Sapiens: A Brief History of Humankind.
References[edit]
Create your
podcast in
minutes
It is Free