Olav Anton Thommessen kan ydmykt betegnes som en bauta innen norsk samtidsmusikk og et levende stykke norsk musikkhistorie.
På 1960-tallet var han en del av norske avantgarde-bevegelsen av komponister som arbeidet med elektronisk musikk og auditiv sonologi, sammen med blant annet prof. Lasse Thoresen. Siden 1987 underviste han som professor i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole og var også sammen med sistnevnte med på å skape komposisjonstudiet i sin tid. Den eminente Thommessen beskriver gjerne sin musikk som uønsket, men her i musikknerdpodden er både hans levende vesen og energiske musikk svært velkomment.
Denne episoden, som er del 1 av 2 som inneholder en lengre samtale (fra tidlig kveld til tidlig morgen), vil hovedsaklig omhandle interpretasjon av klassiske og romantiske orkesterverker, hvor vi får høre Thommessen formidle spennende historier i, under og om musikk av spesielt Tchaikovsky, men også andre komponister. Dessverre får vi ikke hørt alt pga. rettigheter til avspilling, men vi får hørt noe, spesielt eldre klipp med blant annet dirigent Mengelberg og Furtwangler.
I kjent stil blir det nerding ved klaveret i Thommessens musikk og vi snakker om komposisjonsprosesser og teknikker, blant annet om rekomponering av historiske verker, om komponistens eget liv og virke både før og etter pensjonstilværelsen.
Vi i musikknerdpodden ble hjertelig invitert til god middag med tilhørende drikke i forkant av podcastinnspillingen hos Olav Anton og Per Willy. Nå inviterer vi ydmykt våre kjære lyttere til å bli med inn i Thommessen kulturskatt: det lille, store hagehuset - der rommer mer musikk og kanskje enda mer kjærlighet for musikken, enn et lite hus i hagen noen gang har rommet.
Create your
podcast in
minutes
It is Free