De notities, links en bronnen bij deze boekbespreking vind je hier https://decideforimpact.com/armoede-uitgelegd-aan-mensen-met-geld-boekencast-afl-105/
In deze aflevering bespreken we het boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. Het boek schrijft vanuit persoonlijke ervaringen onderbouwd met allerlei cijfers wat het effect van armoede is. Jammer genoeg laat Tim ‘S Jongers het na om suggesties te geven hoe de problemen echt op te lossen, en zet vooral in op goed bedoeld symptoombestrijding. Terwijl er goede voorbeelden in Scandinavië zijn en ook in eerder besproken boeken van de Correspondent.
Opvallende lessen uit het boek voor ons:
- 00:00 intro
- 02:45 Je hoeft niet perse in armoede opgegroeid te zijn, om armoede te begrijpen.
- 06:00 In een welvarend land als Nederland groeien 200.000 kinderen in armoede op.
- 07:15 Alle instanties zouden dezelfde armoedegrens moeten gebruiken.
- 12:00 50% van de mensen hebben geen buffer, geen vermogen opgebouwd. Als er iets gebeurd dan zijn ze direct in de problemen.
- 14:40 De rol van geluk in ons leven. Meer dan 90% van de bevolking raakt in de problemen als ze hun vaste baan verliezen.
- 16:10 Armoede is een probleem met veel dimensies en facetten. Uitgestelde zorg is dure zorg.
- 18:15 Het minimum loon, is wat mensen minimaal nodig hebben.
- 22:20 Het belang van de eerste 100 dagen van een kind (in de buik van de moeder).
- 24:40 Juist wel investeren in gratis kinderopvang omdat investeren in een goede start van mensen, de slimste investering is die je kunt doen.
- 30:00 Tim is de uitzondering op de regel die de sociale mobiliteit wel heeft gerealiseerd, maar voor de meeste mensen die een achterstand in de eerste jaren van hun leven oplopen is dat niet te overbruggen.
- 37:52 De kwaliteit van je besluitvorming is lager wanneer je veel stress in je leven ervaart.
- 48:30 De postcode waar je geboren wordt is beslissend voor je toekomst.
Beluister hier ons gesprek over het boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld met redelijk wat kritische noten, en ondanks dat denken we dat iedereen dit boek zou moeten lezen, met name beleidsmakers.